Category Archives: Motivasi

Berusaha Untuk Mengatasi Sifat Malas

Berusaha Mengatasi Sifat Malas

Perasaan malas adalah perkara biasa yang selalu berlaku kepada manusia. Ia bergantung kepada diri kita bagaimana untuk menghadapinya. Tidak kiralah semasa kita masih belajar, sudah bekerja, berniaga sendiri atau apa saja perkara yang kita lakukan. Perasaan malas akan selalu datang kepada kita pada bila-bila masa sahaja tidak kira masa atau tempat tanpa perlu dijemput.

Contohnya jika anda seorang pelajar, anda akan rasa malas belajar, malas buat kerja/tugasan yang diberikan oleh pensyarah, malas pergi kelas dan banyak lagi perasaan malas yang dihadapi. Perasaan malas ini adalah dugaan buat kita sebenarnya. Sekiranya ia menjadi amalan atau tabiat, ianya akan menyusahkan diri kita sendiri pada hari ini dan juga pada masa hadapan. Baca lagi >>

Sentiasa Yakin Dengan Rezeki Dari Allah

Sentiasa Yakin Dengan Rezeki Dari AllahSITUASI 1: Pernah tak ada pengalaman macam ni. Semasa belajar di sekolah/universiti dulu kita study siang malam untuk menghadapi hari exam. Ada sahabat kita seorang tu dia study tak berapa sangat. Pastu boleh siap enjoy main game lagi. Kita tengok pun jeles sebab dia nampak relaks je macam tak kisah sangat dengan exam.

Tapi bila dapat result kita dapat keputusan yang lebih rendah dari sahabat kita tu. Dia dapat result lebih power dari kita. Apa perasaan kita masa tu? Marah? Geram? Tak puas hati? Kecewa? Semua ada kan. Baca lagi >>

Review Buku: Chicken Soup for the Soul

Review Buku Chicken Soup for the SoulHari ini saya nak buat sedikit review ringkas tentang buku yang saya berjaya baca sehingga habis. Salah satu buku yang saya berjaya habiskan baru-baru ni adalah buku yang bertajuk Chicken Soup for the Soul – Berfikir Positif. Buku ini adalah buku yang diterjemah dari buku asal yang berbahasa inggeris.

Jika buku ini dalam edisi bahasa inggeris saya mungkin tak baca. Disebabkan ia dalam bahasa melayu baru saya berminat nak baca. Sebabnya ada bermacam-macam cerita didalam buku ini yang perlu difahami dengan sebaiknya. Kalau baca dalam bahasa inggeris mungkin ada yang saya tak faham. Baca lagi >>

Selamat Hari Guru 2015

Selamat-Hari-GuruRasanya masih belum terlambat untuk ucap Selamat Hari Guru kepada semua guru-guru di seluruh Malaysia umumnya. Dan ucapan jutaan terima kasih kepada guru-guru yang pernah mengajar saya sejak dari zaman sekolah rendah sehinggalah ke peringkat Universiti.

Tidak lupa juga kepada mereka yang pernah mengajar saya apa sahaja ilmu yang bermanfaat secara langsung atau tidak langsung. Anda juga adalah seorang penyampai ilmu yang bergelar seorang guru. Baca lagi >>

Menerima Buku ‘Mudahnya Menjemput Rezeki’ Secara Percuma

Mudahnya-Menjemput-RezekiSebelum saya menerima buku Mudahnya Menjemput Rezeki (MMR) ini secara percuma, saya pernah khatam membaca buku MMR tapi ianya buku MMR yang dipinjam daripada orang lain pada tahun 2014 yang lepas.

Saya memang berhajat untuk membeli buku MMR sendiri untuk simpanan peribadi kerana buku ini bukan hanya untuk sekali baca saja tapi ianya boleh dijadikan buku rujukan pada setiap masa untuk memperbaiki dan menambah amalan menjemput rezeki.

Baca lagi >>